Herkese merhaba!
Bugün ele alacağım gıda ham maddesi yine yaz aylarında en tazesine ulaşıp pek çok prosesten geçirerek her mevsim tüketebildiğimiz bir kırmızı meyve olan vişne.
Bildiğiniz üzere vişnenin en taze ve doğal haline yazın ortalarına geldiğimiz zamanlarda ulaşabiliyoruz. Yani bu aylarda aldığınız taze vişneler içerik olan en temiz veya temize yakın olacaktır. Vişnenin faydalarından yaz kış faydalanmak isteyenlere tavsiyem, mevsiminde aldığınız taze vişneleri buzluğunuzda gerek çiğ olarak gerek püre veya marmelat formda muhafaza etmeniz.
Bu mucize meyvenin faydalarına değinmek gerekirse;
-Vişne muazzam bir antioksidandır. Dolayısıyla kansere karşı koruma sağlayan bir meyvedir.
-Anti aging yani yaşlanma karşıtı içerikli bir meyvedir. Cildinizin sıkı kalması için tüketebileceğiniz önemli bir doğal kaynaktır.
-Yapısında yüksek oranda A ve C vitamini bulunmaktadır. Bu da vişnenin göz sağlığı, kemik sağlığı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirme gibi özelliklerini desteklemesini sağlar.
Bu ve bunun gibi gerçekten neredeyse vücudunuzun her noktasına fayda sağlayabilecek bir mucize meyvedir vişne. Dolayısıyla özellikle mevsiminde taze tüketimi çok önemlidir.
Esasen bu yazıyı yazmamdaki en önemli amacım doğru bilinen bir yanlışı düzeltmekti. Hepimiz bir meyvenin, kendi meyve suyundan daha zengin içeriğe sahip olduğunu düşünürüz. Bu bağlamda vişnenin de vişne suyundan daha sağlıklı olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Malesef bunun yanlış bir algı olduğu mensubu olduğum İtü Gıda Mühendisliği'nin kıymetli hocası Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu tarafından uluslararası bir proje kapsamında kanıtlanmış ve literatür tarafından kabul edilmiştir. Kendisinin kaleme aldığı "Vişne Suyunun İşlenmesinde Antioksidan Kapasite Değişimlerinin İncelenmesi" adlı makalede de belirtildiği üzere AB 7. Çerçeve Programı ATHENA projesi kapsamında yapılan araştırmada; vişnenin etken maddesi antosiyaninin biyoaktifliğinin vişne suyunda 3 kat daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Antosiyanin vişneye kırmızı rengini veren pigmenttir ve aynı zamanda kanserle savaşta önemli bir antioksidandır. Vişnenin pek çok faydasını sağlayan madde yine içeriğindeki antosiyanin maddesidir. Bunun yanı sıra bir diğer önemli algı meyve suyu haline getirilmiş meyvenin C vitamini içeriğini kaybettiği yönündedir fakat yine bu araştırma ortaya koymuştur ki C vitamini içeriği %60 oranında korunmaktadır. Daha anlaşılır şekilde ifade etmek gerekirse aynı miktarlarda tüketeceğiniz vişne suyu ve ve vişneyi kıyaslarsanız, vişne suyundan elde edeceğiniz antosiyanin miktarı vişneninkinden 3 kat daha fazladır ve C vitamini içeriği de yeterli miktarda korunmaktadır. Bu da proses görmüş ürünlere karşı önyargıyı yıkma konusunda çok önemli bir çalışma olmuştur. Aynı zamanlarda diğer meyvelerin meyve sularının incelenmesi konusunda da önemli bir ilham kaynağı olmuştur.
Benim nacizane tavsiyem, paketleme konusunda temiz içerik kullandığına emin olduğunuz mümkün mertebe kutu vişne suyunu iç rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
Önümüzdeki günlerde paketleme materyallerini inceleyeceğim yazımda bu konuda ekstra bilgiler veriyor olacağım.
Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Eğer bu tip yazılar ilginizi çekiyorsa lütfen takipte kalın ve instagramda da takip edin. Linkini aşağı bıraktım.
Herkese iyi günler!
instagram.com/foodie.advices
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder