12 Ağustos 2016 Cuma

Muz Üzerine

Herkese merhaba!

Bugün her yaştaki birey için tüketime uygun, özellikle ara öğün olarak diyet yapanların da tercih edebileceği bir meyve olan muzdan bahsetmek istiyorum.

Bildiğiniz üzere muz artık her mevsim ulaşabildiğimiz bir meyve. Türkiye'de özellikle Anamur, Alanya bölgesinde doğal olarak yetiştirilebilmektedir. Bunun dışında Ege'nin sahil kasabalarında da rüzgarın yeterli olduğu bölgelerde rastlanabilir. Ana vatanı Güneydoğu Asya olmakla beraber tropikal iklime yakın sıcaklık yağış ve rüzgar koşullarına sahip bölgelerde de yetişebilen bir meyvedir.

Besin değerleri açısından çok yüksek olmasına karşın sadece 110 kalori olduğu için (ortalama boylarda bir muz için geçerli yaklaşık değer) özellikle sporcular ve diyet uygulayan kişiler muzu ara öğün olarak sıkça tercih ederler. Fakat muzu tüketmek için illa ki sporcu olmanıza gerek yok çünkü muzun saymakla bitmeyecek kadar çok faydası var. Bu faydalara birkaç maddede değinmek istiyorum.



-Yüksek miktarda enerji verir, bu özelliği sebebiyle az önce de bahsettiğim üzere özellikle sporcuların gözdesidir.

-Böbrek taşı, böbrek kumu gibi sıkıntılar çeken insanların bu sıkıntılarını aşmasına ve taşı, kumu daha rahat dökmelerine yardımcı olur.

-Ülsere iyi gelir. Bazik özellikle olduğu için midenizdeki yüksek asidik ortamı nötrler ve mideyi yatıştırır.

-Cilt sağlığı için çok faydalıdır. Kabuğuyla sivilcelerinize yada koyu renkli cilt lekelerinize düzenli olarak masaj yaparsanız daha kolay geçtiklerini gözlemleyebilirsiniz.

-Yine kabuğu dişleri beyazlatıcı etkiye sahiptir. 1 hafta boyunca düzenli olarak günde bir defa dişlerinizi muzun kabuğuyla ovalarsanız dişlerinizin tonundaki açılmayı farkedeceksiniz.

-Sindirimi düzenlemektedir. Kabızlık probleminiz varsa tavsiye edilmez ancak ishal probleminiz varsa daha kolay atlatmak için muz tercih edebilirsiniz.

-Yüksek miktarda B6 vitamini içerdiği için kan üretimini desteklemektedir.

Bunlar ve daha pek çok faydası bulunan muzun günlük olarak 1 adet tüketimi tavsiye edilmektedir. Tam olarak kanıtlanmamış gaz yapma, kabız yapma, hazımsızlık gibi problemlerden dolayı kendinizi gözlemleyerek tüketmeniz daha faydalı olacaktır.

Peki bir gıda mühendisi olarak muzla ilgili bizim dikkat ettiğimiz kriterler nelerdir?

Muz bildiğiniz üzere özellikle pazarlarda açık halde satılmaktadır yani muzların ambalajlı üretimi ülkemizde yok denecek kadar azdır bu sebeple muzlara özel laboratuar ortamında geliştirilmiş analizler yapılmamaktadır. Bunun dışında elbette muzlar için standardize edilmiş analizler var fakat bunlar fazla detay olduğu için bahsetme gereği duymuyorum.

Bizler vatandaş olarak muz seçiminde nelere dikkat etmeliyiz sorusuna gelecek olursak;



Şekil1. Kısa boylu ve kahverengi benekli sarı muz



Şekil2. Gross michel muz.

Öncelikle belirtmek istiyorum ki üzerinde kahverengi benekler gördüğünüz muz tarihi geçmiş veya fazla olgun yani tüketime uygun olmayan bir muz değildir. Yada yeşil olan muzlar olmamış yani henüz olgunlaşmamış muz anlamına gelmez. Aynı şekilde kısa boylu muzla uzun boylu muzu da bu şekilde ayırt edemeyiz. Tüm bu bahsettiklerim aslında birer muz çeşididir ve resmi gazetede Muz Tebliği'nde bunlardan bahsedilir. Bunları birbirinden ayıran şey içerik farklılıklarıdır. Örneğin uzun muzlar Gross Michel olarak geçer ve halk arasında azman muz olarak bilinir. Şeker oranı en düşük olan muzdur ve geç olgunlaşır. Aynı zamanda yapısal olarak en dayanıklı ve besin değerleri en yüksek olan çeşididir. ''Kahverengi Benekli Sarı Muz'' olarak geçen tür, siz pazardan aldıktan belki bir belki iki gün sonra beneklenir ve siz bunu bozuldu olarak yorumlayabilirsiniz halbuki adından da anlaşılacağı üzere bu muzun doğası ve yapısı budur. Kısa boylu ve bir dalda yaklaşık 6-8 adet şeklinde olan muzlar ise kararmaya en müsait olan ve genellikle şeker oranı en yüksek olanlardır. Nacizane tavsiyem, eğer gün içinde ara öğün olarak hem mide asidinizi nötrleyecek hem de tokluk hissi yaratacak düşük kalorili bir alternatif olarak ben Gross Michel yani büyük boy sarı muzları tavsiye ediyorum. Kan şekerinizin çok düştüğünü hissettiğiniz anlarda ise rafine şekerli tatlı tüketimi yerine meyve olarak kısa boylu kahverengi benekli muzlardan tercih ederseniz hem kan şekeriniz dengelenir hem de günlük tatlı ihtiyacınız için iyi bir alternatif olur. Fakat çok kahverengi benekli olanları tercih etmeyin çünkü zaten muz sürekli olarak kendisini olgunlaştıracak etilen gazını salgılamaya devam edecek ve birkaç gün sonra yapısı tamamen bal kıvamına geldiğinde pek bir anlamı kalmayacaktır. Kısa  boylu olan tipte hafif benekli olanlar idealdir. Uzun boylu olan tipte dümdüz sarı renkte olanı tercih edin.

Umarım sizler için bilgilendirici ve faydalı bir yazı olmuştur. Lütfen beni instagramda da takip etmeyi unutmayın. Orada da mükemmel tarifler vermeye devam edeceğim. Kullandığım kaynakların linkleri aşağıdadır. Sormak istediklerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz. Herkese keyifli günler!

Kaynaklar

http://www.medicalnewstoday.com/articles/271157.php
http://www.livestrong.com/article/505406-top-ten-health-benefits-of-bananas/
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/05/20080530-15.htm

Instagram

instagram.com/foodie.advices

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder