Paketleme aşaması gıdaların raf ömrünü uzatabilmek ve gıda maddesini en az zararla tüketiciye ulaştırabilmek için çok önemli bir adımdır. Gıdayı dış etkenlerden uzak tutmak için gıdanın kendi karakteristik yapısına göre paketleme materyali seçilir.
Bu paketleme materyalleri içinde kimi zaman çok da masum olmayan kimyasal bileşenler içerebilir. Bunlardan bir tanesi de günümüzde sıkça duyduğumuz BPA bileşenidir.
BPA yani Bisphenol-A, özellikle pet şişelerde, biberonlarda, sporcuların kullandıkları suluk, shaker gibi ürünlerde yani kısacası özellikle sıvı gıdayı korumaya yardımcı ambalajlarda var olan bir bileşimdir. Organik bir bileşiktir ve insan vücudundaki önemli bazı hormonlarla benzer bir yapıya sahiptir. Ambalaj materyaline dayanıklılık katan yani içindeki sıvının ambalaj materyalinin gözeneklerinden uzaklaşmasını engelleyen bir yapısı vardır ve alternatiflerine göre daha uygun fiyatlı olduğu için sıkça tercih edilir.
Fakat son birkaç yılda ambalaj materyallerinin üzerinde "BPA içermez." , "BPA free." ibaresi dikkatini çekmiş olabilir. Peki bunun sebebi ne olabilir?
BPA hormonların fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyen bir yapıya sahiptir. Bu hormonların üretiminden dolaşımına ve etki ettiği fonksiyonlara kadar engel olan kopya bir hormon gibidir. Yapılan araştırmalar bu maddeyi malesef özellikle gıda materyalleriyle vücudumuza yüksek miktarlarda aldığımızı göstermiştir. Amerika Hastalık Kontrol Merkezi CDC'nin yaptığı araştırmaya göre, yetişkin insanların idrarında %95, çocukların idrarında %93 oranında BPA'ya rastlanmıştır. Bu da her 100 kişiden 93-95 kişinin BPA'ya maruz kaldığını göstermektedir.
BPA'nın hormon dengesini bozması sonucu sebep olduğu bazı rahatsızlıklar;
-Adet Düzensizliği
-Rahim ve Meme Kanseri
-Yumurta ve Sperm Kalitesizliği
-Kalp Rahatsızlıkları
-Şeker Hastalığı
Bu liste malesef daha da uzamaktadır. Özellikle plastik gıda koruma materyalleriyle aracılığıyla vücudumuza nüfuz eden bir zehir olarak görülebilir.
Peki bu materyalden ve vücudumuzda oluşturacağı zararlı etkilerden korunmak için ne yapmalıyız?
- Öncelik olarak imkanınız varsa BPA içermeyen ambalaj materyaliyle paketlenmiş gıdaları tercih edin.
- Böyle bir imkanınız yoksa plastik şişeleri bir seferlik kullanmaya özen gösterin.
- Eğer ki birkaç kez kullanacaksanız kullandığınız plastik şişeyi yüksek ısıya maruz bırakmayın. Makinede yıkamak, ağır deterjanla ovalamak gibi durumlarda BPA maddesi plastiğin yapısı aşındığı için tükettiğiniz gıdaya daha rahat geçer.
- Plastik ambalaj materyaliyle paketlenmiş ısıtılıp tüketilmeye hazır gıdaları plastiğiyle beraber mikrodalgaya koymayın.
Bu adımları gözden kaçırdığınızı ve vücudunuza gereğinden fazla BPA aldığınızı düşünüyorsanız, 3 günlük detokslu bir sebze diyeti vücudunuzdaki BPA'nın fazlasını atmanıza yardımcı olacaktır.
Umarım sizler için keyifli ve faydalı bir yazı olmuştur. Beni instagramda da takip etmeyi unutmayın. Herkese keyifli günler!
Kaynaklar
Gıdalara Bisfenol A (BPA) Migrasyonu ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri
Instagram
instagram.com/foodie.advices
Emeğininize sağlık kimya ödevim için çok yardımcı oldu:)
YanıtlaSil