Herkese merhaba!
Bugün özel bir ham madde için inceleme yazısından ziyade böyle bir genel bilgi vermek istedim.
Bildiğiniz üzere sigara tüketimi son yıllarda iyice yaygınlaştı. Artık küçücük çocukların ellerinde bile sigara görmeyi kanıksayacak durumdayız. Günden güne artan kamu spotları, bilinçlendirmek adına düzenlenen programlar, kampanyalar, yüksek orandaki zamlar ve daha pek çok şey sigara tüketiminin önünde bir engel teşkil etmiyor. "Lise öğrencileri arasında sigara, alkol kullanımı ve
intihar düşüncesi sıklığı" makalesinde yayınlanan bir araştırmaya göre Türkiye'de ergenlik çağındaki çocukların sigara tüketimi şehirden şehire ve bölgeden bölgeye %4 ile %37 arasında değişmekte. Bununla beraber "Üniversite öğrencilerinde sigara-alkol kullanımı
ve aile sorunları ile ilişkisi" makalesinde yürütülmüş bir araştırma da gösteriyor ki üniversite çağına gelmiş bireylerin %61'i hayatlarında bir defa da olsa sigarayı denemiş.
Bu veriler gösteriyor ki bu kötü alışkanlık yaşadığınız yere de bağlı olarak çok küçük yaşlarda kazanılabiliyor.
Zamanla bilinçlenen birey, sigarayı bırakmak istediğinde zorlanmasına sebep olan hem fizyolojik hem psikolojik sebepler var. Psikolojik sebeplerden ziyade ben bugün fizyolojik sebebinden kısaca bahsetmek istiyorum.
Nikotin endorfin hormonu için bir uyarıcı durumundadır. Düzenli olarak vücuduna nikotin alan bir birey için vücut endorfin hormonu üretiminde ekstra bir uyarmaya gerek kalmadan nikotinin uyarıcılığı sayesinde endorfin üretir. Sigarayı bıraktığınız andan itibaren tembelleşmiş olan vücudunuz bu uyarıcıyı kaybettiği için endorfin üretimi için nikotin istemeye başlar. Vücudunuz nikotinsiz uyarılmaya başlaması için gerekli olan bu süre uzmanlar tarafından genellikle 21-40 gün olarak kabul görmüştür. Pek çok bağımlılıktan kurtulmak için de bu 21 günlük süre önemlidir zira 21 günlük bir döngü vücudunuzdaki pek çok hücrenin yenilenmiş olması demektir. İşte bu sebepten sigarayı bıraktığınız ilk 21 gün sadece psikolojik olarak değil fizyolojik olarak da sigarayı duyduğunuz bağlılık sizi olumsuz etkiler.
Peki bu durumda ne yapılmalıdır?
Sigarayı bıraktırma konusunda pek çok tedavi edici merkezde size bağımlılık derecenize bağlı olarak nikotin bandı kullanmanız tavsiye edilir. Böylelikle dışa rdan nikotin almış olursunuz. Fakat benim nacizane görüşüm sigarayla nikotin bandı kullanmak arasında bir fark olmadığı yönünde. Çünkü yine yüksek miktarda nikotini vücudunuza almış olursunuz ve sigaradansa bu sefer nikotin bandına bağımlı hale gelirsiniz.
Bu anlamda benim tavsiyem bu tip doğal olmayan yöntemlerdense sizi hem psikolojik hem fizyolojik olarak bir nebze rahatlatacak olan gıdalara yönelmenizdir. Çok çok düşük miktarlarda almış olacağınız bu nikotin hem vücudunuzun kendisini daha rahat toparlamasını sağlayacak hem de psikolojik olarak sizi vücudunuza nikotin aldığınız düşüncesiyle rahatlatacaktır.
Nedir bu yiyecekler derseniz 3 tane önemli gıdada diğerlerine göre daha yüksek oranda nikotin bulunmaktadır.
Bunlardan ilki patlıcanın 1 gramında 100 ng nikotin bulunmaktadır.
İkinci olarak yeşil domatesin 1 gramında 42.8 ng nikotin bulunmaktadır.
Üçüncü olaraksa karnabaharın 1 gramında 16,8 ng nikotin bulunmaktadır.
Daha kolay anlaşılır şekilde dile getirmek gerekirse;
1 tane patlıcan tüketirseniz (200 gr) 0.02 mg nikotin almış olursunuz. Bir adet sigarada 20 mg nikotin bulunmaktadır. Aradaki fark çok büyük gözükse de vücudunuz için bir anda sıfıra inmektense bu çok düşük miktardaki nikotini almak sizi hem fizyolojik hem psikolojik olarak rahatlatacaktır.
Sigarayı bırakmaya kesin karar verdiğiniz dönemde bu gıdaları bolca tüketerek bu miktarı biraz daha arttırarak kendinize doğal bir kalkan sağlayabilirsiniz.
Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Gönderilerimi instagram üzerinden de takip etmek isterseniz linkini aşağıya bırakmış olacağım. Kullandığım kaynakları da aşağıya ekliyorum.
Herkese iyi günler!
Kaynaklar;
Lise öğrencileri arasında sigara, alkol kullanımı ve
intihar düşüncesi sıklığı, Cumhuriyet Tıp Dergisi Cumhuriyet Tıp Derg 2009; 31: 340-345
Üniversite öğrencilerinde sigara-alkol kullanımı
ve aile sorunları ile ilişkisi, Anadolu Psikiyatri Dergisi 2009; 10:40-47
Instagram
instagram.com/foodie.advices
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder