11 Aralık 2018 Salı

Faydalı Gıdalar Serisi 1 - Ruşeym

Yeniden Merhaba!

Bir önceki yazımda bahsettiğim faydalı gıdalar serisini ruşeymle başlatıyorum. Umarım faydalacağınız bir yazı olur. Keyifli okumalar...

1- Ruşeym Nedir? 

Öncelikle ruşeym nedir sorusunun cevabıyla başlamak istiyorum. Arapça kökenli bir kelime olan ruşeym oğulcuk, embriyo ve öz anlamlarına gelmektedir. Buğdayın özü olarak tanımlayabiliriz. Buğday başağının alt tarafında yer alan ve buğdayın besin öğeleri açısından en zengin olduğu bölümüdür. 1 kg ruşeym elde etmek için 1 ton buğday işlemek gerekmektedir. İşleme esnasında ruşeym ve buğday birbirinden ayrılır çünkü ruşeym içerik açısından zenginliği sebebiyle buğdayın genel yapısını bozabilir. Bu ayırma işleminden dolayı buğday unuyla tükettiğimiz her gıdada ruşeymin zenginliğinden faydalanamıyoruz demektir.
buğday ruşeymi ile ilgili görsel sonucu

2- Faydaları Nelerdir?

Şanslıyız ki son yıllarda ruşeymin kıymeti iyice anlaşıldığı için artık buğday ruşeyminin paketli şekilde pek çok marka tarafından satıldığını görüyoruz. Aşağıdaki görselde buğday ruşeymine ait besin değerlerini görebilirsiniz.




%12 diyet lifi ve %31 protein içeriği ile ne kadar zengin bir gıda olduğunu görebilirsiniz.
Sağladığı faydalardan bahsetmek gerekirse;

-Yüksek lif değeri sayesinde sindirim sistemini dengeler.
-Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Anti-aging (yaşlanma karşıtı) etkisi vardır.
-Antioksidan özelliğe sahip olduğu için hücre yenileyicidir ve genetik bozukluklara karşı vücudu korumaya yardımcıdır.
-Kolesterolü dengeler.
-Doğurganlık arttırıcı etkisi vardır, kısırlık tedavisinde kullanılır.
-Çocukların zihinsel gelişimine katkıda bulunur.

Zengin içeriğinin vücudumuza faydaları saymakla bitmez ancak en bilinen faydaları bu şekildedir.

3- Nasıl Tüketmeliyiz?

Her gün 2 yemek kaşığı ruşeym tüketilmesi tavsiye edilir. Böylelikle ortalama 15-20 gram kadar protein de almış olursunuz.

En kolay alternatifler salataya veya yoğurda karıştırmaktır. Hem  ara öğün olarak tüketildiğinde zengin lif içeriği sayesinde sizi uzun süre tok tutacaktır, hem de vücudunuza ekstra protein almanızı sağlamış olacaktır.

Bunun yanı sıra irmik, kepek veya galeta ununun alternatifi gibi kullanabilirsiniz. Örneğin kısıra koyabilir, köfte harcı olarak değerlendirebilir, çorbanıza ilave edebilirsiniz. Tam buğday unuyla yaptığınız ekmeğe karıştırabilir veya pankek, krep hamuruna ekleyebilirsiniz.

buğday ruşeymi ile ilgili görsel sonucu

Günlük tükettiğiniz sıvı içecekler yada smoothieler varsa keten tohumu alternatifi olarak da kullanabilirsiniz. Meyve pürelerine ekleyebilir, hatta şekersiz reçelde bile tohum yerine tercih edebilirsiniz.

Ruşeymle ilgili merak ettiğiniz farklı bilgiler varsa veya eklemek istedikleriniz olursa lütfen yorum yapmayı unutmayın.

Okuduğunuz için teşekkürler...


2 yorum:

  1. Merhaba hocam biliyorsunuz ki günümüz de buğdayların çoğunun genetiği değiştirilmiş. Misal Değiştirilmemiş siye z buğdayının ruşeymini nasıl bulacağız

    YanıtlaSil
  2. fstdesk.com is a discussion board that focused on food science and technology. #foodscience #foodtechnology #foodengineer
    Food Science & Technology Desk
    Join and share knowledge.

    YanıtlaSil