2 Ekim 2016 Pazar

Kolesterol Nedir, Alternatif Tedavisi Nasıldır, Cevizin Faydaları Nelerdir?

Herkese merhaba! Bugün sizlere çok faydalı bir kuruyemiş türü olan cevizden bahsetmek istiyorum.

Yapısı itibariyle üzerindeki ince zarda da dahil olmak üzere yüksek miktarda fenolik asitler, taninler ve flavonoidler içerir. Hatta bu içeriğin %90ı o ince zarda mevcuttur. Bazı kaynaklar bu zarı çıkarmanız gerektiğini söyler sebebiyse fenolik bileşiklerin verdiği buruk tattır fakat bu bileşikler cevize muazzam bir içerik sağlamaktadır bu sebepten sadece kabuğunu kırıp zarını ayırmadan tüketmenizi tavsiye ederim.

Fenolik asit içeriğini bir kenara bırakırsak E vitamini açısından da çok yüksek bir içeriğe sahiptir. Potasyum, kalsiyum, manganez gibi mineral içeriği de aynı şekilde çok yüksektir.
Bu kuvvetli içeriğin sağladığı faydalara değinmek gerekirse;

-En bilinen faydası kolesterolü dengeleyici bir yapıya sahip oluşudur. Bu noktada size birebir deneyimlenmesine şahit olduğum bir tarifi aktarmak istiyorum. 

Yüksek kolesterol değerlerine sahip bir tanıdığım her gün uyguladığı bu tarif ve tabiki düzenli beslenme sayesinde 1 ayın sonunda bu problemi aştı ve kolesterolü normale döndü. Her gece yatmadan 3 tane kırılmış cevizi 1 bardak suya koyup sabaha kadar bekletti. Sabah aç karna önce bu suyu içti sonra da cevizleri yedi. Az önceden de belirttiğim gibi üstündeki ince zarı temizlemedi kendisi. Cevizin kolesterolü düzenleyici etkisi ve yüksek E vitamini içeriği sadece 1 ayda faydasını göstermiş oldu. Çevrenizde yüksek kolesterol sorunu yaşayan tanıdıklarınız varsa bu basit yöntemi denemesini tavsiye ederim.

Cevizin diğer faydalarından da kısaca bir bahsetmek istiyorum;

-Kan basıncını düzenler.
-2. tipten diyabet hastası olanların kan şekerini düzenler ve insulin değerlerini normal seviyeye getirir.
-Diyet yapan insanların günlük 3-4 tane tüketmesi halinde yüksek miktarda enerji ve doygunluk hissi verir.
-Farklı antioksidan içerikleri olduğu için kansere karşı önleyici bir etkisi olduğu yönünde araştırmalar vardır. Literatüre kesin olarak yansımış bir etkisini göremedim ama antioksidan içeriği yüksek olduğu için kansere karşı mücadelede tüketilebilecek bir ürün denilebilir.
-Hafızayı güçlendirir, dış görüşünü beyine benzediği için beyine faydalı olduğu bu şekilde akılda tutulabilir. İnternette bununla ilgili çokça görsel olmasının sebebi budur.
Cevizin bunlarla beraber metabolizmayı hızlandırıcı, bağışıklık sistemini güçlendirici, metabolik hastalık risklerini düşürücü gibi etkileri vardır. Bağırsak sorunları yaşayan insanların da gönül rahatlığıyla yiyecebileceği bir kuruyemiştir. 

Cevizle ilgili bu bahsettiklerimden sonra kolesterol konusuna da kısaca bir değinmek istiyorum. Kolesterol hayvansal gıdalar aracılığıyla vücudumuza aldığımız yağ bazlı bir maddedir. İyi kolesterol, kötü kolesterol şeklinde iki tipini duymuş olabilirsiniz fakat normalde kolesterol tek tiptir. Normal şartlar altında vücudumuzda bazı hormonların yapısında da bulunan kolesterol insan vücudu tarafından da ihtiyaç olduğu kadar üretilir. Dış kaynaklar aracılığıyla da aldığımız takdirde vücudumuzda yüksek miktarlarda bulunabilir. Kolesterolün kanda dolaşabilmesi için suda çözünebilen maddelerle birleşmesi gerekir. Bu kompleks yapının karaciğerden diğer organlara taşınmasını sağlayan yani kötü kolesterol olarak bilinen, bir de kandan karaciğere taşınmasını sağlayan yani iyi kolesterol olarak bilinen iki türü vardır. Yani kolesterol aslında tek tiptir fakat kompleks oluşturduğu ve organlar arası geçişler halinde olduğu için iyi kötü diye sınıflandırılmıştır. Kötü huylu dediğimiz tipin kötü huylu olmasının sebebi, kanda taşınırken iletildiği organlarda yağ birikimine yani yağlanmalara sebep olmasıdır. Kalp damarlarındaki yağlanmaların en büyük sebeplerinden biri kötü huylu kolesteroldür.
Yüksek kolesterol dendiğinde kötü huylu kolesterolün yani kandaki kolesterol miktarının fazla olduğunu anlayabiliriz. Bu değerleri olması gereken seviyeye döndürmek ise iyi huylu kolesterol seviyesini yükseltmekle sağlanabilir. Tabiki bu konuda öncelik bir uzman hekimden yardım almak ve gerekli tedaviye uymaktır. Ancak alternatif olarak yapacaklarınız sayesinde tedavi sürenizi kısaltabilirsiniz. Bu alternatiflere kısaca değinmek gerekirse;

-Düzenli ve yağsız beslenme alışkanlık haline getirilmelidir. Kızartmalardan, hamur işlerinden en azından kolesterol düzene girene kadar uzak durulmalıdır.
-Günlük egzersiz yapılmalı, kardiyo çalışmalarına ağırlık verilmeli, günde en az 20 dk tempolu yürüyüş yapılmalıdır.
-Lifli besinler tüketilmelidir. Yulaf, elma, armut gibi alternatifler hem doyurucu hem kolesterol dengeleyicidir.
-Balıktaki yüksek Omega-3 içeriği iyi kolesterolü yükseltir. Fırınlanmış veya ızgara balık haftada 3 öğün tüketilebilir.
-Yağ olarak soğuk presslenmiş sızma zeytinyağı tercih edilmelidir.
-Yukarda da belirttiğim gibi ceviz ve fındık gibi kuruyemişler tüketilmelidir.
Bu adımları uygularsanız kısa bir sürede kolesterol sorununu aşabilirsiniz. Kolesterol sorununun yaşı yoktur. Bu yüzden genç olsanız dahi eğer merdiven çıkarken zorlanıyorsanız veya kalp çarpıntılarınız varsa bir kan testi yaptırıp kolesterol değerlerinize baktırmanızı tavsiye ederim. Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Beni instagramda da takip ederseniz çok sevinirim. Herkese sağlıklı günler!

Kaynaklar

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=99
http://www.duzkoydh.gov.tr/detay.php?id=27&cid=28
http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/hbc

Instagram


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder